Б’Тселем: „Режим на еврејска супремација од реката Јордан до Средоземното Море: Ова е апартхејд“

Б’Тселем – Израелски информативен центар за човековите права на Окупираните територии Режим на еврејска супремација од реката Јордан до Средоземното Море: Ова е апартхејд Повеќе од...

Ослободувањата на Кичево

Кичево неколкупати било заземано од партизаните пред конечно да биде ослободено во ноември 1944 година. Првиот пат Кичево беше слободно од 11 септември до...

Контекстот на воените удари во Африка

За да се разберат подобро причините за серијата воени удари во Африка, особено во поранешните француски колонии, објавуваме два извадока од книгата на Џејсон...

Teodor Petkovski: “Me çfarë përballet sot punëtori i ri?”

Unë personalisht mendoj se shumë nga korporatat e perceptojnë punëtorin e ri si një limon. Si një limon të cilit do t'i ofrojnë një kullesë. Korporatat kërkojnë dhe kanë nevojë për punëtorë të rinj gjithnjë e më të mjerueshëm për të realizuar fitimet e tyre të ngushta të biznesit.  Korporatat janë ato që duhet të ju shkelet në bisht. Për të dalë nga mjerimi duhet të shikojmë veten dhe të dalim nga roli i viktimës që është një fenomen tipik në shoqërinë maqedonase, se të gjithë e kanë  keq d.m.th. më të keqen, derisa ata që  vërtet e kanë keq nuk të mund të marrin radhën nga ata që ankohen vazhdimisht për gjithçka.

Teodor Petkovski: “Me biçikletë nëpër botë”

Kjo do të jetë një rubrikë jashtëzakonisht e vështirë për t'u shkruar, sepse në të do të flas për mëkatet dhe gabimet e mia, si dhe për miqtë që kam mërzitur për shkak të këtyre gabimeve. Mësime të vështira që më kanë ndodhur gjatë ngasjes së biçikletës me kufje bluetooth, si dhe pasojat e një vozitjeje të tillë. Është e vështirë të pranosh fajin. Vozitja me kufje bluetooth është e barabartë me shikimin dhe kryerjen e gjërave pas timonit të makinës.

Simona Naumoska: “Lufta feministe e grave dhe vajzave të reja”

Në një luftë për supremacinë e një ideologjie dominuese në lidhje me pozitën e gruas në shoqërinë moderne, konservatorët dhe liberalët po i ndajnë gratë dhe vajzat e reja në dy anë - të parët pretendojnë se feminizmi është i tepërt dhe gratë tashmë kanë mjaft liri, dhe të dytët pretendojnë. që të gjitha gratë të jenë të bashkuara kundër patriarkatit si armiku i vetëm i përbashkët që i shtyp ato. Pikëpamjet në dukje të mbajtura tërheqin respektivisht gratë dhe vajzat e reja në njërën anë ose në tjetrën, por kur dikush kërkon më nga afër në këto "kuti thesari" del në përfundimin se kutitë nuk kanë "thesar" por janë të mbushura me diçka që nuk ka vlerë të rëndësishme.

Simona Naumoska: “Kultura shëndetësore e jetës pa ilaçe”

Jeta për njerëzit me sëmundje kronike nuk është e lehtë dhe është edhe më e vështirë kur nuk ka ilaçe të nevojshme për të trajtuar dhe/ose kontrolluar gjendjen e sëmundjes. Në mediat në periudhën e fundit shpesh dëgjoheshte për mungesën e barnave për personat me sëmundje të rralla, si dhe për sëmundjet onkologjike dhe kronike, dhe qytetarët shprehen të revoltuar për shkak se jeta njerëzore nuk vihet në prioritet. Faji kryesor për këtë qëndron tek vetë sistemi i orientuar drejt fitimit. Gishtat e padukshëm të kapitalizmit depërtojnë në çdo sferë të ekzistencës sonë dhe madje edhe në degët e mjekësisë që konsiderohen më humanet. Sistemi e kthen kujdesin shëndetësor në biznes, pacientët në klientë dhe farmacinë në një industri tjetër që duhet të fitojë për të ekzistuar, pavarësisht se produktet e saj ndikojnë fjalë për fjalë në cilësinë e jetës dhe vdekjes.

Теодор Петковски: „Дуња и заедничарењето“

Во „Дуња“ постојат и нови генерации кои ќе доаѓаат да се еманципираат и да бидат елоквентни граѓани па со таа замисла тоа е веќе место на поети, артисти, уметници и идни индивидуи што сакаат да бидат такви уметници и трагачи по бесконечното, трагачи по вистината, борци за правда, борци за народни и работнички права, борци за иднината на нашето општество. Музичари и идни артисти кои се залагаат да станат виртуози во своите полиња од животот.

Теодор Петковски: „За користењето на урбаните зеленила“

Мислам дека во Скопје постои урбано зеленило, но не знаеме како да го користиме и како да се однесуваме кон него, во Скопје постои ризик од самите нас, загадувачите на животната средина. Во парк, шумата „Гази Баба“ има отпад колку за 20 контејнери минимум и тоа некој треба да го исчисти. Недостасуваат работни акции во Гази Баба и на Водно, корпите за отпад во градскиот парк редовно да се менуваат и да им се поставуваат ќесички би била нова промена што би сакал да ја видам, тие ќесички да не се палат и горат со отпушоци од цигари. Сакам да го видам мојот град чист и убав.