домаФоторепортажа(Фото-видео галерија) Протест за поддршка на народот во Палестина

(Фото-видео галерија) Протест за поддршка на народот во Палестина

Во саботата на 18.11.2023г во организација на Социјален центар Дуња се одржа протест за поддршка на народот во Палестина. Протестот почна со интонирање на работничката химна „Интернационала“, на арапски и на хебрејски јазик, бидејќи мир и правда е потребно како за Палестинците, така и за Израелците.


Протестот продолжи со рецитали на песни на палестинскиот поет Махмуд Дарвуш како и на песна за Палестина напишана од неодмана починатиот битолски поет Панде Манојлов. На протестот говореа членови од центарот, како и активист од Грција. Се говореше за досегашниот биланс на жртви, меѓу кои и илјадници деца, припадници на Обединетите нации, медицински кадар и новинари во Газа. Изразено беше незадоволство и огорченост од начинот на кој Владата се однесува кон оваа хуманитарна криза.
За политичките пораки упатени на протестот, погледете го видео прилогот.


RELATED ARTICLES