домаКултурни дописиПроекција на филмот „Фарха“ во С.Ц Дуња

Проекција на филмот „Фарха“ во С.Ц Дуња

Во четврток (28.03.24) С.Ц Дуња организира проекција на филмот Фарха (2021) чиешто дејствие се одвива за време на Накба, а во фокусот на фимот се наоѓа приказната на 14-годишно девојче од Палестина. Филмот, базиран на вистински настани, прецизно ја доловува состојбата на жените во колонијални услови, особено сексуалното насилство како составен дел од колонијализацијата.

Од С.Ц Дуња истакнуваат: „Од почетокот на последната агресија на Израел врз Газа изминаа пет месеци, а геноцидот врз палестинскиот народ од страна на империјалистичките сили не стивнува. Во март, како месец на женската борба, повторно застануваме солидарно со нив, бидејќи нема феминизам и антиколонијализам без Газа“.
После филмот следува дискусија на темата, како и споделување искуства од и за Газа. 

Линк од настанот тука.

RELATED ARTICLES