домаКултурни дописиТРИБИНА: Палестина, Израел и ние

ТРИБИНА: Палестина, Израел и ние

Социјалниот центар Дуња, на 15.11.2023г со почеток од 19:30 часот организира трибина на тема „Палестина, Израел и ние“. Од колективот велат дека дискусијата ќе биде во насока да се информираме за моменталните состојби во Палестина и Израел и да продискутираме околу можностите за траен мир во Палестина и Израел, за нужноста за надминување на воспоставениот апартхејтски режим и за ослободувањето од него на луѓето таму, Палестинци и Израелци. Ќе се разговара и околу нашата одговорност да се вклучиме во интернационалниот притисок за стопирање на војната.

Оваа трибина се организира поради тоа што Израелската агресија на Газа и Западниот Брег продолжува. Безброј недолжни цивили се убиени. Во Газа во просек на секои 10 минути убиваат дете. Светските центри на моќ и многу извикани борци за човековите права молчат пред злосторствата на израелскиот режим. Но обичните луѓе ширум светот, како ретко кога, излегоа на улиците и бараат итен прекин на воените дејствија.

Од Колективот на С.Ц Дуња, исто велат дека дискусијата ќе биде и најава на протестот за солидарност со народот на Палестина, кој ќе се одржи во сабота (18.11.2023) во пет до дванаесет пред Влада.

Линк од целосниот настан може да најдете тука.

RELATED ARTICLES