домаФоторепортажаПропаст на старата архитектура во Дебар Маало

Пропаст на старата архитектура во Дебар Маало

Во централното градско подрачје, во Дебар маало е најголемата концентрација на стари куќи и згради. Повеќето датираат од почетокот на 20-от век. Град Скопје повеќепати има дадено празни ветувања за реставрација на фасадите. Но за жал, на многу куќи и згради фасадата се распаѓа, а со тоа и се зголемува шансата зградите да настрадаат од некоја природа катастрофа, загрозувајќи ги животите на стотици луѓе.
Вреди да се спомне дека кај нас државата не се грижи за културното наследство, а во други држави се практикува активна нега и грижа за постарата архитектура.
Под текстот можете да видите до кој степен е стигната состојбата на куќите и зградите:


Фоторепортажата ја изработи Натрикс

RELATED ARTICLES